Наукові публікації університету

Phenylalanine ammonia-lyase activity and anthocyanin content in different varieties of lettuce under the cadmium influence

Ukrainian Biochemical Journal
Volume 89, Issue 2, 2017, Pages 85-89
Phenylalanine ammonia-lyase activity and anthocyanin content in different varieties of lettuce under the cadmium influence(Article)
Kosyk, O.I.,  Khomenko, I.M.Email Author,  Batsmanova, L.M.,  Taran, N.Y.
Educational and Scientific Centre “Institute of Biology and Medicine”, Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ukraine
Краткое описание  Просмотр источников (28)
Cadmium ions influence on the content of anthocyanins as non-plastid pigments and the activity of phenylalanine ammonia-lyase (EC 4.3.1.24) as primary enzyme of their biosynthesis in two lettuce varieties (Lactuca sativa L.) with different anthocyanin content was investigated. The increases in anthocyanin content and enzymatic activity of phenylalanine ammonia-lyase of both lettuce plant varieties during the 14-day exposure in solution of cadmium nitrate (0.1 mmol) were established. The difference in levels of adaptive capacity in two lettuce varieties with different content of anthocyanins under the effect of cadmium ions was revealed. The indexes of tolerance have shown faster adaptive response and higher resistance in red variety plants, compared with plants of the green lettuce variety. These data are consistent with the corresponding changes in anthocyanins content and indicate their active participation in neutralizing the negative impact of cadmium stress. © 2017 Kosyk O. I.

Ключевые слова автора
Anthocyanins Cadmiumions Lactuca sativa Phenylalanine ammonia-lyase Resistance Tolerance index
ISSN: 24094943
Тип места публикации: Journal
Язык оригинала: English
DOI: 10.15407/ubj89.02.085
Тип документа: Article
Издатель: Palladin Institute of Biochemistry of the NASU

ID: 189727
Кількість показів: 77
дата змінення: 19.09.2017 17:13:08
Ким змінено (ім'я): (bio_24) Олеся Серга
Вид роботи:  Наукова публікація
Тип роботи:  Наукова стаття
Кількість сторінок:  5
Рік видання:  2017
Звітний рік:  2017
Видання:  The Ukrainian Biochemical Journal / Український біохімічний журнал
Том:  89
Випуск, частина:  2
Номери сторінок:  85-89
Галузь науки:  Біохімія
Автори,співробітники Університету:  Косик Оксана Іванівна / Бацманова Людмила Михайлівна / Таран Наталія Юріївна
Автори,студенти та аспіранти Університету: 
Кафедра / Відділ:  НДЛ "Фізіологічних основ продуктивності рослин" / Фізіології та екології рослин
№ теми: 
Посилання на статтю (посилання на рецензію в журналі (для монографій):  https://www.scopus.com/record/display.uri?eid=2-s2.0-85019016561&origin=resultslist&sort=plf-f&src=s&st1=Taran&st2=N.Yu&nlo=1&nlr=20&nls=count-f&sid=504A53856CA7D469F142CBA0F11F3333.wsnAw8kcdt7IPYLO0V48gA%3a113&sot=anl&sdt=aut&sl=38&s=AU-ID%28%22Taran%2c+Nataliya+Yu%22+9941610600%29&relpos=1&citeCnt=0&searchTerm=
Ключові слова:  Anthocyanins Cadmiumions Lactuca sativa Phenylalanine ammonia-lyase Resistance Tolerance index
Опубліковано за рішенням Вченої ради:  ні
Інститут/Факультет:  ННЦ "Інститут біології та медицини"

Повернення до списку

Вгору