Наукові публікації університету

Animals in kitchen waste of Dubno Holy Transfiguration Monastery (Ukraine) from the time of its construction (16th century AD)

This paper is a continuation of zooarchaeological research of Dubno in the 16th century. Here we present results of the study of remains belonging to fish, birds (including egg shells) and mammals which were found in the kitchen waste of the Holy Transfiguration Monastery in Dubno (Rivne region, Ukraine), in layers dating from the 16th century AD, the time of its construction. It is shown that builders have been ensured by deli products: various fish species (some of which were imported from afar), young chickens, beef, etc. The remains of at least seven fish species (sturgeon, roach, rudd, bream, catfish, pike, perch), domestic chicken, ducks and geese (most likely also domestic), pigs and cattle were found and identified. Unlike the Dubno Castle, the remains of game birds and mammals are absent in the materials from the monastery. A few vertebrae of pikes have traces of processing: they could be used as beads for making jewelry. Body length and weight was reconstructed for 69 fish individuals. One coracoid of the goose is characterized by the presence of atavistic character (procoracoidal foramen), which probably was a regional feature of domestic geese in the Rivne region.

ID: 195242
Кількість показів: 112
дата змінення: 18.10.2017 14:31:47
Ким змінено (ім'я): (bio_21) Юрій Проценко
Вид роботи:  Наукова публікація
Тип роботи:  Наукова стаття
Кількість сторінок:  10
Рік видання:  2017
Звітний рік:  2017
Видання:  Вісник Національного науково-природничого музею
Том:  15
Номери сторінок:  15-24
Галузь науки:  Навколишнє середовище / Екологія
Автори,співробітники Університету:  Горобець Леонід Вікторович
Автори зовнішні:  Пшеничний Юрій Леонідович / Вейбер Аліна Віталіївна / Ковальчук Олександр Миколайович
Кафедра / Відділ:  Екології та охорони навколишнього середовища
№ теми:  16КП036-10
Ключові слова:  zooarchaeology, New Times, Ukraine, monastery, fishing, poultry breeding
Опубліковано за рішенням Вченої ради:  ні
Інститут/Факультет:  ННЦ "Інститут біології та медицини"

Повернення до списку

Вгору