Наукові публікації університету

Bioactive compounds and their biofunctional properties of different buckwheat germplasms for food processing

Nowadays many scientific groups in the functional food area are looking for plants with a high content of phytochemicals as an important source of active pharmaceuticals or with valuable nutritional properties. Buckwheat among these plants has gained primary position as a potential source for gluten free food products as well as a rich source of antioxidant compounds. The various types of bioactive compounds presented in different buckwheat varieties provide the basic background needed for the efficient production of buckwheat foods with added value. In this chapter are presented literature data analysis and our own results regarding protein and amino acid composition from different buckwheat varieties. Particularly the characteristics of phenolic compounds with high antioxidant capacity, which have healing effects on some chronic diseases and which are contained in the buckwheat plants, are discussed. The results of the production of functional food products from buckwheat plants are presented.

ID: 211824
Кількість показів: 86
дата змінення: 28.09.2018 15:50:04
Ким змінено (ім'я): (bio_24) Олеся Серга
Вид роботи:  Наукова публікація
Тип роботи:  Наукова стаття
Кількість сторінок:  15
Рік видання:  2018
Звітний рік:  2018
Видання:  Buckwheat Germplasm in the World
Том:  19
Номери сторінок:  1-15
Галузь науки:  Біохімія
Автори,співробітники Університету:  Ситар Оксана Володимирівна
Автори зовнішні:  Biel Wioletta  / Smetanska I. irina Smetanska I. / Brectic М
Кафедра / Відділ:  НДЛ "Фізіологічних основ продуктивності рослин" / Фізіології та екології рослин
№ теми: 
Посилання на статтю (посилання на рецензію в журналі (для монографій):  https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811006-5.00019-7
Ключові слова:  Functional foodphytochemical contentnutrients
Опубліковано за рішенням Вченої ради:  ні
Інститут/Факультет:  ННЦ "Інститут біології та медицини"

Повернення до списку

Вгору